Een verzinkboor gebruiken

augustus 23, 2022

Een verzinkboor is een soort boor die wordt gebruikt om een conisch gat in het materiaaloppervlak te maken. Het punt van de verzinkboor is om ervoor te zorgen dat de kop van een schroef of bout gelijk ligt met of onder het oppervlak van het materiaal. Dit type boor wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van houtbewerking tot auto’s.

 

Waarom een verzinkboor gebruiken?

Verzinkboren worden gebruikt om de bovenkant van een geboord gat te vergroten, zodat een schroef gelijk met of onder het oppervlak kan worden gestoken. Dit laat een glad, afgewerkt oppervlak achter zonder uitsteeksels.

 

Door te verzinken kunnen schroeven ook gemakkelijker worden verwijderd en vervangen dan wanneer ze gelijk met het oppervlak zouden zijn. Als een verzonken schroef losraakt, kan deze van bovenaf worden vastgedraaid zonder dat het hele samenstel hoeft te worden verwijderd. Bovendien, omdat het grootste deel van de schroef zich onder het oppervlak bevindt, is de kans kleiner dat deze door slijtage wordt beschadigd of gestript.

 

Hoe gebruik je een verzinkboor?

Ervan uitgaande dat u tips wilt voor het gebruik van een verzinkboor:

 

Een verzinkboor is een kegelvormig snijgereedschap dat wordt gebruikt om de bovenkant van een geleidegat te vergroten, zodat een schroef gelijk met of onder het oppervlak kan worden ingebracht. U kunt een handverzinker of een kolomboormachine gebruiken. Om een handverzinker te gebruiken, boort u eerst een geleidegat met een kleinere boor dan de buitendiameter van de verzinkboor. Bevestig vervolgens de verzinkboor aan uw boormachine en stel deze in om achteruit te draaien. Plaats de punt van het bit in het midden van het geleidegat en oefen lichte druk uit als u de boor start. Verlaag langzaam de diepte van de frees totdat deze de gewenste diepte heeft bereikt. Als u een kolomboor gebruikt, klem dan eerst uw werkstuk op zijn plaats.

 

Wat zijn de verschillende soorten verzinkingen?

Er zijn drie soorten verzinken: thermisch verzinken, galvaniseren en sherardiseren.

 

Thermisch verzinken is het proces van het coaten van ijzer of staal met een dunne laag zink door het metaal onder te dompelen in een gesmolten zinkbad bij een temperatuur van ongeveer 449 ° C (840 ° F).

 

Als het zink afkoelt, vormt het een beschermende laag op het oppervlak van het metaal die roest en corrosie voorkomt. Galvaniseren is een proces waarbij een elektrische stroom wordt gebruikt om een metaal te coaten met een dun laagje zink. Het metaal wordt in een elektrolytische oplossing geplaatst en aangesloten op een elektrische stroombron.

 

Wanneer stroom wordt toegepast, worden zinkionen aangetrokken door de kathode terwijl elektronen door de oplossing van de anode naar de kathode stromen.

 

Wanneer geen verzinkboor gebruiken?

Er zijn een paar uitzonderingen waarop een verzinkboor niet mag worden gebruikt. Een uitzondering is het gebruik van zeer kleine schroeven, omdat de verzinking de kop van de schroef zou kunnen beschadigen. Een andere uitzondering is bij het werken met materiaal dat erg dun of delicaat is, omdat de verzinking het materiaal kan doen splijten of barsten. Ten slotte, als er niet voldoende ruimte is achter het materiaal dat wordt geboord, kan een verzinkboor mogelijk niet worden gebruikt.

Uitgelicht

Meer artikelen